Kwark Variaties: Saaie Kwark, Lekker Maken

Vooral als je het niet gewend bent om kwark te eten, zul je dit zien als een, ‘net te zure en dikke yogurt’. En ja, ook ik heb moeten wennen aan het eten hiervan. Echter is dit wel een product laag in kcal, relatief hoog in eiwitten en gemakkelijk te combineren! Ideaal als ontbijt, lunch, tussendoortje of zelfs pre-bed. Hoe je jouw Kwark-Maaltijd kunt omtoveren tot een hoogtepunt, ga je lezen in deze blog. Wist jij trouwens dat je van kwark ook een heerlijk Tzatziki kunt maken?

Energie Balans

In deze blog ga ik je de inspiratie geven om je kwark maaltijd op te vrolijken. De ene maaltijd zal iets hoger zijn in kcal dan de andere. Het is aan jou zelf om te kijken wat binnen jouw doelen en macro nutriënten past. Zoals ik al zei, dit is puur bedoeld voor inspiratie!

Magere Kwark: of met een smaakje?

Je kunt natuurlijk altijd veilig kiezen voor de standaard magere kwark; echter heb je soms ook wel eens zin in een ander smaakje. Relatief gezien is magere kwark het hoogst in eiwitten, vergeleken met de kcal per 100 gram. Daarbij  ook vaak de goedkoopste optie. Toch is het ook helemaal prima als je kiest voor magere kwark met een smaakje! Zo heb je, Lindahls Kvarg die enorm lekker is en erg hoog in eiwitten. Optimel in verschillende soorten en smaken; maar ook Campina. Al deze varianten komen grotendeels overeen in hun macro-nutriënten! Je mag dus gerust ook eens wat anders eten dan je standaard magere kwark!

Kwark Toppings

Er is natuurlijk enorm veel mogelijk hier; ik deel graag mijn favoriete toppings, en vervolgens volledig samengestelde maaltijden!
 1. Gepofte Tarwe, Spelt of Quinoa: Alles wat gepoft is, is eigenlijk te vergelijken met een soort Cornflakes, echter dan veel lager in kcal en suikers. Je moet ook niet verwachten dat dit heel zoet gaat zijn(als cornflakes), maar geeft wel een lekkere bite in je maaltijd. Daarbij ook enorm laag in kcal, voor de hoeveelheid die je kunt gebruiken. Zelf gebruik ik meestal zo’n 20-50 gram!
 2. Fruit: Aardbeien, Druiven, Peer, Appel, Banaan, Bosvruchten mix: Bedenk het maar, en het is lekker. Experimenteer hier ook mee, en kijk wat je zelf lekker/prettig vind en wat ook niet!
 3. (Pure) Chocolade: ik vind het heerlijk om chocolade in kleine stukjes te breken en dit in mijn kwark te doen. Mijn all-time favorite is deze chocolade!
 4. Cornflakes/Cruesli!: Wellicht wat hoger in kcal, maar wel erg lekker! Ook hier heb je verschillende soorten, vormen en smaken van!
 5. Schuddebuikjes: Niet alleen lekker tijdens de winterdagen, schuddebuikjes kunnen het hele jaar in je kwark. Vooral enorm lekker samen met warme appel, in kaneel. Hierdoor smelten je schuddebuikjes door je kwark en word dit echt heerlijk!
 6. Noten en zaden: Ook hierin kun je enorm veel variëren, noten zijn enorm lekker in je maaltijd. Als ik kijk naar zaden, dan ben ik erg fan van ChiaZaad!
 7. M&M’s, Maltersers of andere kleine chocolaatje: Oke, wellicht niet even laag in kcal; maar dit kan je maaltijd wel echt heel erg lekker maken. Zo kun je toch genieten van je chocolaatjes, maar doordat je het samen nuttigt met je kwark/eiwitbron, krijg je ook voldoende eiwitten binnen in deze maaltijd!
Met deze toppings kun je dus enorm variëren, en ik raad ook aan om verschillende toppings te gebruiken in je maaltijd. Je kunt dus denken aan
 • Banaan, met schuddebuikjes en walnoten
 • Pure chocolade met aardbeien
 • Amandelen, walnoten, peer en chiazaad
 • Cornflakes met een appel en walnoten
 • M&M’s en Banaan
Varieer hier lekker op los!

Mijn All Time Favourite

Dit moet je eens proberen! Wat heb je nodig?
 • 250 gram magere kwark
 • 1 appel
 • 10 gram gepofte tarwe
 • 10 gram schuddebuikjes
Je snijd de appel in kleine stukjes, en doet hier veel kaneel over. Deze appel doe je 1 minuut in de magnetron en voeg je toe aan je kwark – vervolgens voeg je ook de schuddebuikjes en gepofte tarwe toe! Over-heerlijk. Hopelijk heb jij voorlopig genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan! Tag je mij ook even op Instagram?
Summary
recipe image
Recipe Name
Kwark Variaties
Author Name
Published On
Preparation Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
DiedeKwark Variaties: Saaie Kwark, Lekker Maken