door  in Voeding

Waar rook is…

Deel dit artikel:Roken is ongezond, daar geen discussie over. De vaste roker sterft gemiddeld 10 jaar jonger, en ook de kwaliteit van leven wordt negatief beïnvloed. Waar veel mensen echter nog over twijfelen is of het roken hun prestatie op kortere termijn ook negatief beïnvloed, of zelfs ten goede kan komen. Er wordt beweerd dat dieëten door te roken beter zijn vol te houden, en dat roken niet slecht zou zijn voor je gains.

Roken en je gains
Roken is weldegelijk slecht voor je gains: een vaste rokers die 20 of meer sigaretten per dag rookt, heeft gemiddeld 37% minder spiereiwitsynthese en heeft ook een verhoogde spierafbraak ratio ten opzichte van een niet roker! Ook een paar sigaretten per dag zullen je gains waarschijnlijk dus al flink in de weg zitten.

Roken en vetverlies
Roken zelf zorgt er ook in geen enkele fase voor dat mensen gezonder gaan eten en als er al gewichtsverlies of loss of gain blijkt gedragsafhankelijk. Als mensen al afvallen omdat ze beginnen met roken, is het omdat ze in eerste instantie minder momenten snacken. Echter blijkt dat hoe meer sigaretten iemand rookt per dag, hoe hoger gemiddeld hun vet percentage is. Het roken houdt ze in een ongezonde omgeving en leidt ook op andere vlakken tot ongezonde gewoontes. Wat wel vast staat dit dat de meeste rokers aankomen wanneer (proberen te) stoppen met roken. Echter komen ze niet ‘magisch’ door het stoppen, de energie balans blijkt nog steeds gewoon te werken. Rokers snacken en eten simpelweg meer nadat ze gestopt zijn om de ‘rook momenten’ in te vullen. Als er gestopt wordt met roken in combinatie met een dieet of levenstijl waarbij de energie inname gelijk is aan het energieverbruik, hoeft men helemaal niet aan te komen, blijkt men vaker succesvol te kunnen stoppen en zal het opbouwen van spiermassa zelfs makkelijker gaan.

E-smokers & vapers
Momenteel zijn er nog geen hele harde conclusies te trekken over hoe schadelijk vapen en e-smoken is, en wat de directe invloed op spiereiwitsynthese is. Dit is omdat er nog niet veel goed (lange termijn) onderzoek naar vapen is gedaan. Ook zijn de uitkomsten van de onderzoeken wat tegenstrijdig. Toch zijn er een tweetal zaken die met redelijke zekerheid gesteld kunnen worden: Als je door te vapen minder of geen ‘normale’ sigaretten rookt, ga je er waarschijnlijk op vooruit qua gezondheid, omdat je geen teer en koolstof mono-oxide binnen krijgt. Je beste optie blijft om helemaal niet te roken: ook vapen brengt wat giftige fijnstoffen en het verslavende nicotine in je lichaam en verminderd je capaciteit tot zuurstofopname. Deze verminderde zuurstofopname zou je trainen en spieropbouw negatief kunnen beïnvloeden, maar doet dit waarschijnlijk minder dan normaal roken. Nog een ding om mee te nemen is dat het aantal vrij komende schadelijke stoffen verschilt tussen verschillende type vapers en vloeistoffen, alleen is nog niet precies duidelijk welke vloeistof of vaper type nu relatief het veiligst zou zijn. 5


1 Doll, R., Peto, R., Boreham, J., & Sutherland, I. (2004). Mortality in relation to smoking: 50 years' observations on male British doctors. BMJ (Clinical research ed.), 328(7455), 1519.
2 Peterson et al. 2007 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17609255)
3 Bamia C et al, 2004 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15197410)
4 Bush, T., Lovejoy, J. C., Deprey, M., & Carpenter, K. M. (2016). The effect of tobacco cessation on weight gain, obesity, and diabetes risk. Obesity (Silver Spring, Md.), 24(9), 1834-41.
5 Farsalinos, K. E., & Polosa, R. (2014). Safety evaluation and risk assessment of electronic cigarettes as tobacco cigarette substitutes: a systematic review. Therapeutic advances in drug safety, 5(2), 67-86.
Miro VermeerenWaar rook is…